Wat kun je doen wanneer je paard bang of angstig is?

wat kun je doen wanneer je paard bang of angstig is

Wat kun je doen wanneer je paard bang of angstig is? Helaas zijn er veel paarden met angst gerelateerde klachten. Ik kom het in mijn werk ook veel tegen. Er komen veel paardeneigenaren bij me die tegen het angstgedrag van hun paard aanlopen. Angstgedrag van paarden kan inderdaad ook voor veel ongemak en zelfs voor onveilige situaties zorgen. Daarnaast is het voor het paard zelf natuurlijk nog het meest vervelend. Je wilt niet dat jouw paard angst ervaart of bang is. Dus, wat kun je doen wanneer je paard bang of angstig is?

Angst bij paarden

Angst bij paarden en angst gerelateerde problemen zijn een veel voorkomende redenen waarom paardeneigenaren aankloppen voor een gedragsconsult voor hun paard. En dat is niet gek. Voor een vlucht/prooidier als het paard is het zaak om alert te zijn en je omgeving semi continue te scannen op gevaar. Hoewel het paard nu zo’n 6000 jaar in meer of mindere vorm gedomesticeerd bij de mens leeft, bestaat de paardachtige soort al zoveel langer, dat dit vluchtmechanisme nog in zijn dna verankerd zit. Om die reden is een paard van nature sneller bang en schrikachtig dan een ander type dier dat is bijvoorbeeld. Dit hoeft niet erg te zijn, maar wat als zijn angstgedrag jullie dagelijkse gang van zaken verstoord? Wat kun je dan doen wanneer je paard bang of angstig is?

Wat kun je doen wanneer je paard bang of angstig is?

Om te beginnen, begin je idealiter aan het begin. Je zorgt ervoor dat je paard evenwichtig opgroeit, op een gezonde manier gespeend wordt (hierover in een volgende blog meer…) maar ook goed gesocialiseerd en gehabitueerd wordt. Wanneer dergelijke zaken goed verlopen, wordt de kans op excessief angstgedrag al verminderd. Maar, de meeste van ons kopen een paard op latere leeftijd waardoor je geen invloed hebt op wat er de jaren voordat hij bij jou was wel of niet gebeurde. En dat is rot, maar zeker nog geen verloren zaak. Er is nog hoop 😉

Help mijn paard is bang

Zoals gezegd zijn er veel paardeneigenaren die bij me komen met het probleem van een angstig paard. En dat snap ik heel goed. Want angstgedrag kan een training verstoren, het kan de dagelijkse omgang in de weg zitten en het kan zelfs voor onveilige situaties voor jou zelf zorgen. Een paard is immers geen hamster en is niet tot nauwelijks te bedwingen wanneer hij hevige angst ervaart. Maar wat kun je nou daadwerkelijk doen wanneer je paard bang of angstig is?

Achterhaal de reden voor angstgedrag bij je paard

Elk paard is uniek en elk paard heeft zijn eigen verhaal. Om die reden is er niet een kant en klare oplossing voor een bang paard. Was het maar zo simpel 🙂 In een vorige blog schreef ik over onweerangst bij paarden en een interview dat ik hiervoor had bij tijdschrift Bit. In dit interview gaf ik aan dat er wel wat algemene zaken zijn die je kunt doen wanneer je paard bang of angstig is voor onweer, maar dat het echt helpen van je dier met angst maatwerk is. En dit maatwerk begint bij het achterhalen van de oorzaak of de reden voor het angstgedrag van je paard.

Hulp voor paarden met angst

Wil je echt iets doen aan de angst gerelateerde klachten van je paard? Schakel dan hulp in van een ervaren en gediplomeerde paardengedragstherapeut om dit aan te pakken. Met diegene kom je er namelijk samen achter wat de mogelijke oorzaak is geweest en wat er voor zorgt dat de angst verergert of in stand blijft. Maar bovenal, wat jij kunt doen om je paard (en jou!) te helpen weer lekker samen ontspannen aan het werk te kunnen. Er is toch immers niets fijner dan heerlijk met je paard op pad te kunnen en samen te genieten? En dat kan dus ook!

Ik help je er graag bij! Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

Wil je meer lezen over hoe gedragstherapie voor paarden in zijn werk gaat? Ik leg je er hier meer over uit. Of kijk op de site van (overkoepelende) Tinley gedragstherapie, waar ik bij aangesloten ben.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>